Wat is een Basic Stamp?

Een Basic Stamp is een kleine printplaat ter grootte van een postzegel (stamp in het Engels) met daarop in SMD componenten een elco, een 5V spanningsstabilisator, interface, een EEPROM, een resonator en een PIC met daarin een Basic interpreter geprogrammeerd.
Een Basic Stamp heeft 16 in/uitgangen (zoals een PIC16F628) of een duurdere versie 32x I/O.
Het werkt echt super, maar is zo'n 10x duurder dan een losse PIC met dezelfde (of meer) capaciteiten.
Aan het printplaatje zitten (afhankelijk van het type) minimaal 24 pinnen in DIL formaat (zie foto), zodat de Basic Stamp in een normaal IC-voetje te plaatsen is.

Als je de Basic Stamp programmeert komt het Basic programma niet in de PIC (daar zit de Basic interpreter dus in) maar in de EEPROM.
De editor (met kleuren syntax) waarin je je Basic programma's op de PC schrijft is gratis te downloaden van de site van Parallax.
Voor een Basic Stamp is geen programmer nodig, je sluit het rechtstreeks aan op de (serieële) COM poort van je PC of laptop, zodra je Basic programma in de EEPROM opgeslagen is, kan de verbinding tussen de PC en de Basic Stamp verbroken worden.

Een Basic Stamp is duur in aanschaf, als er dus veel projecten met een µC zullen worden gemaakt loont het om de Basic compiler van Les Johnson aan te schaffen en direct met PIC's te gaan werken, maar voor beginners is een Basic Stamp ideaal, al binnen enkele minuten is er een werkend programma te schrijven.

  

Basic Stamp:
+ Makkelijke taal, snel te leren
+ Ideaal voor beginners met micro-controllers
+ Rechtstreeks aan te sluiten aan PC of laptop
+ Geen programmer nodig
+ Geen compiler nodig (gratis editor)

Duur in aanschaf
Relatief langzaam t.o.v. PIC

Niettemin: een eenmaal gekochte Basic Stamp is nooit weg, kun je natuurlijk altijd ergens voor gebruiken maar als er in je schakeling iets verschrikkelijks mis gaat, ben je iets duurs kwijt en bij een PIC gaat het dan om maar een paar Euro.
 

Meer over Basic Stamp (Engelstalig)