Wat is RC5?

RC5 (Remote Control) is ontwikkeld door Philips ingenieurs en het is het protocol om op afstand via (onzichtbaar) infrarood licht, opdrachten naar apparaten te sturen.
Het systeem wordt gebruikt om bijvoorbeeld de TV te bedienen via de afstandsbediening.

Hoe werkt RC5 kort gezegd?
Als op een toets van de afstandsbediening wordt gedrukt, stuurt deze een infrarood signaal met de volgende kenmerken naar de ontvanger:

  H

-C6

  T

 S4

 S3

 S2

 S1

 S0

 C5

 C4

 C3

 C2

 C1

 C0

1 Header (startbit)
1 (extended) Commandobit <<< (omgekeerd 1=0 / 0=1)
1 Toggle bit
5 Systeem bits
6 Commando bits

Na het start-bit volgt het toggle-bit, bij elke druk op een toets verandert het toggle-bit van waarde, als hij 1 was wordt hij 0, als hij 0 was wordt hij weer 1, enz.
Aan de hand van het toggle-bit weet een ontvanger of dezelfde toets meermalen achtereen wordt ingedrukt.
De systeem-bits bevatten het soort toestel dat bedient moet worden (TV, VCR1, VCR2, SAT, TAPE, enz.), zodat als op bijvoorbeeld de stand-by toets voor de video wordt gedrukt alleen de video uitgaat en niet ook de TV.
Met 5 systeem-bits zijn dus 32 verschillende soorten toestellen te bedienen.
De 6 commando-bits bevatten de toets-code die wordt ingedrukt (0-9, MUTE, TXT, PLAY, REC, STOP, enz.).

Het extended commando-bit was eerder ook een deel van het start-bit, maar met de originele 6 commando-bits zijn maar 64 verschillende commando's naar een toestel te sturen en daar zit een modern apparaat, zoals TV en video, al snel aan.
De Philips ingenieurs hebben toen RC5 aangepast naar RC5X (extended), door van het tweede start-bit ook een commando-bit te maken, nu zijn er dus per toestel 128 verschillende commando's mogelijk.
RC5X kan hierdoor oude RC5 apparaten gewoon blijven bedienen.
Aangezien tegenwoordig 128 commando's ook alweer krap begint te worden hebben de Philips ingenieurs de RC6 code ontwikkeld.

Een lijst met de meeste RC5 systeem codes
Een lijst met de meeste RC5 commando codes
Iets over RC6 / RC6A
Meer info over RC5 (Duitstalig)