PIC nieuws van Microchip

Nieuws over PIC microcontrollers


Amicus18
Compleet gemonteerd board vervangt Proton PIC Basic LITE
Publicatiedatum: 7 maart 2010

De Amicus18 hardware is gebaseerd op het wereldberoemde Arduino board, alleen gebruikt de Amicus18 een Microchip PIC microcontroller in plaats van een Atmel AVR.
De microcontroller gebruikt op de Amicus18 is de PIC18F25K20, die 32768 bytes flash geheugen en 1536 bytes RAM geheugen heeft, werkt op een snelheid van 64MHz, wat overeenkomt met 16MIPS (= 16 miljoen instructies per seconde).
Er zijn negen analoge ingangen (10-bits) en twee 10-bit PWM uitgangen, alsook twee comparators, een USART, SPI, I²C en vier timers.

Communicatie met het Amicus18 board gaat via de USB poort.
De PIC kan rechtstreeks worden geprogrammeerd via deze poort, zodat er niet speciaal een PIC programmer nodig is, maar als er wel behoefte aan is, is op het board rekening gehouden voor programmeren door middel van ICSP.

De voeding kan het board uit de USB poort halen (max.500mA) of uit een externe 9VDC voeding (max.800mA).
 

Proton Amicus18 IDE
Voor beginners in PIC Basic wordt door Crownhill nu naar dit board verwezen.
Vanaf de site van MyAmicus is een LITE versie van Proton PIC Basic te downloaden.
Deze LITE versie kan alleen de PIC18F25K20 programmeren, maar heeft geen 50 regel limiet en is dus verder een volledig bruikbare compiler.

Meer info: www.myamicus.co.uk
 

Microchip introduceert 'Flash-on-chip'
Microchip voegt zelf-programmeerbaar flash-geheugen toe aan PIC12F-familie
Publicatiedatum: 2 februari 2010

Microchip heeft een nieuwe microcontroller in haar familie van 8-bits processors aangekondigd, de PIC12F617.
De chip is speciaal bedoeld voor kosten-efficiënte algemene toepassingen.
De PIC12F617 heeft 3,5 kB zelf-programmeerbaar flash-geheugen aan boord, samen met een 4-kanaals 10-bits ADC, een comparator met hysterese, een PWM-generator en een Vref voor gesloten lus-applicaties.
Dit alles past in een DFN-behuizing van 3 x 3mm.

Het programmeerbare flash-geheugen vormt een goedkoop alternatief voor EEPROM.
Het wordt gebruikt wanneer bijvoorbeeld een applicatie updates op afstand nodig heeft of als systeemdata of look-up tabellen moeten worden opgeslagen.

De microcontroller heeft een interne oscillator van 8 MHz en kan met zijn interne opbouw (ADC, comparator, enz.) bijvoorbeeld gebruikt worden bij de besturing van LED's en motoren, als interface voor capacitieve toetsen en als systeemmonitor.

Samen met deze productvoorstelling kondigt Microchip aan de prijzen voor de rest van de PIC16F61x-familie te verlagen, inclusief de 12F609, 12F615, 16F610 en 16F616 microcontrollers.

De complete suite standaard ontwikkeltools van Microchip kan samen met de nieuwe PIC12F617 gebruikt worden, inclusief het gebruiksvriendelijke en vrij verkrijgbare MPLAB IDE, samen met de HI-TECH C-compiler voor PIC12 microcontrollers.

Meer info: www.microchip.com Bron: Elektor
 

Nieuwe PIC-serie met verbeterde 8-bits kern
Nieuwe typen bieden onder meer directe LCD-aansturing en ondersteuning voor mTouch-toepassingen
Publicatiedatum: 27 juli 2009

Microchip heeft de eerste zes typen voorgesteld uit de nieuwe serie PIC16F193X-microcontrollers waarin een geoptimaliseerde mid-range 8-bits kern wordt toegepast.
De verbeterde geheugen- en kern-eigenschappen zorgen voor een betere ondersteuning voor zowel C- als assembly-programmmeurs, terwijl de LF-typen bovendien zijn uitgerust met de zeer zuinige nanoWatt XLP technologie van Microchip.

De PIC16F1934, PIC16LF1934, PIC16F1936, PIC16LF1936, PIC16F1937 en PIC16LF1937 zijn de nieuwste leden van het uitgebreide PIC-microcontrollerprogramma van Microchip, dat inmiddels uit meer dan 550 compatibele typen bestaat.
Aansluitend op de traditie dat alle PIC-controllers veel periferie bevatten, bieden de leden van de nieuwe familie een directe LCD-aansturing en ondersteuning voor mTouch capacitieve toetstoepassingen.

Verdere features van de PIC16F193X-familie:
−  Flash-programmageheugen tot 14 kB
−  Data-RAM tot 512 bytes
−  256 bytes data-EEPROM
−  LCD-drive (96 segmenten)
−  nanoWatt XLP-technologie voor de LF-versies
−  mTouch Sensing Solutions aansluiting
−  32 MHz interne oscillator
−  Tot 5 Capture Compare PWM componenten met onafhankelijke tijdbasis
−  Verminderde interrupt-latency
−  Hardware-stack met 16 niveaus en overflow/underflow-interrupt
−  Low-power voeding van 1,8 tot 5,5V
−  Master SPI/I²C en EUSART-ondersteuning voor RS232/RS485, plus LIN-ondersteuning
−  10-bits ADC met maximaal 14 kanalen
−  Twee rail-to-rail ingangscomparatoren met 555-timer-functionaliteit
−  4x8-bits en 1x16-bits timers met ondersteuning voor eXtreme Low Power RTC
−  Robuuste en betrouwbare werkingsmonitoren, zoals POR, BOR en low-power WDT

De PIC16F193X-microcontrollers bezitten in totaal 49 instructies, waarmee de programmacode en de databesturing kunnen worden geoptimaliseerd, terwijl het rendement kan worden verhoogd en het aantal klokcycli kan worden verminderd.
Microchip biedt ontwerpers ook voor de nieuwe PIC16F193X-familie een complete set ontwikkel-tools voor het realiseren van ontwerpen met deze nieuwe controllers.

Meer info: www.microchip.com/enhanced Bron: Elektor
 

Eén ontwikkelbord voor 116 verschillende PIC's
Schmartboard introduceert 8-bits PIC-microcontroller ontwikkelplatform
Publicatiedatum: 18 juni 2009

SchmartBoard is een firma die is gespecialiseerd in prototyping boards voor elektronische schakelingen.
Dankzij een speciale constructie van deze boards met kleine ingefreesde groeven in de print, is het voor gebruikers heel eenvoudig om hierop met de hand een SMD-IC met veel pootjes te solderen.

Schmartboard heeft nu een 8-bits Microchip PIC ontwikkelplatform aan zijn reeks toegevoegd.
Deze bijzonder universele print ondersteunt vrijwel elke 8-bits PIC in een SOIC-behuizing.

De print is slechts 51 x 64 mm groot en bevat standaard een 5V-stabilisator en een reset-druktoets.
De print is bovendien voorbereid voor externe oscillatoren, ICSP en een RJ11-interface voor de programmering.
De print ondersteunt alle 8-bits PIC's in 8-, 14-, 18-, 20- en 28-pins SOIC-behuizing.
De gebruiker kan op zeer eenvoudige wijze door middel van Schmartboard's "EZ"-technologie met de hand de PIC op de print solderen.
De gebruiker hoeft dan alleen nog maar de meegeleverde header te solderen en door middel van jumpers kan de print dan worden geconfigureerd voor het juiste type PIC-microcontroller.

Volgens Neal Greenberg, vice-president verkoop en marketing bij Schmartboard, is dit PIC-ontwikkelplatform de meest flexibele en PIC-compatibele oplossing op de markt.
"Voor iemand die de 8-bits PIC-microcontrollers vaak gebruikt, biedt deze print een goedkope en universele oplossing omdat deze voor elke 8-bits PIC te gebruiken is.
Voor een distributeur is dit een uitstekende oplossing voor een beheersbare voorraad.
Een distributeur hoeft slechts één product op voorraad te houden dat te gebruiken is in combinatie met meer dan 100 verschillende typen 8-bits PIC's.
Gewoonlijk moet een distributeur meerdere ontwikkelplatforms voorradig hebben voor de vele verschillende typen PIC-microcontrollers."

Schmartboard zal in de toekomst ook alternatieve ontwikkelplatforms ontwikkelen voor PIC's in QFP-behuizing, 16-bits PIC's en voor microcontrollers van andere fabrikanten.

Meer info:  www.ideetron.nl
www.schmartboard.com
Bron: Elektor
 

20 nano-ampère voldoende voor XLP PIC microcontrollers
Extreem laag stand-by verbruik bij nieuwe PIC-familie van Microchip
Publicatiedatum: 30 april 2009

Microchip heeft een nieuwe familie low power PIC microcontrollers met nanoWatt XLP eXtreme Low Power Technology aangekondigd.
De drie nieuwe 8- en 16-bit controllerfamilies vullen drie andere recente 8-bit-families aan, die ook deel uitmaken van de nanoWatt XLP portfolio.
Ontwerpers hebben hiermee keuze te over, aangezien migratie tussen de families eenvoudig is en er on-chip periferie voor USB en mTouch sensing mogelijkheden zijn.

De drie nieuwe families bestaan uit een 16-bit PIC24F16KA-familie, met een typische stroomopname van slechts 20nA in slaaptoestand, en de 8-bit PIC18F46J11- en PIC18F46J50-families, die beiden zelfs minder dan 20nA verbruiken in slaaptoestand.
De zes general purpose leden van de PIC18F46J11-familie bieden tot 64kB aan flashgeheugen en hebben een periferie-set die doorgaans op een chip met een 64- tot 80-pins behuizing te vinden is (de nieuwe PICs hebben 'slechts' 28- tot 44 pinnen).
De PIC18F46J50-familie bestaat uit 6 leden, die naast alle andere mogelijkheden ook nog een full speed USB 2.0 aansluitmogelijkheid bieden voor embedded applicaties die op afstand geupgraded moeten worden of waarvan data gedownload moet worden.

De extreem lage standby-stroomopname en talloze wake-up functies zijn natuurlijk ideaal voor accugevoede systemen die de meeste tijd alleen standby staan te wachten op een opdracht.
De vraag naar zulke controllers voor gebruik in zowel industriële als in consumentenapplicaties trekt aan en een omvangrijk aantal toepassingen kan voordelen hebben van het gebruik van de extreem zuinige microcontrollers met uitgebreide periferie.
Voorbeelden zijn waterdicht verzegelde elektronica, draagbaar 'witgoed', spelcontrollers, digitale fotoframes, beveiligingssystemen, sprinkler-timers en gesealde sensoren voor gebruik in barre omstandigheden.

Samples zijn verkrijgbaar via de website van Microchip.
Alle nanoWatt XLP microcontrollerfamilies worden ondersteund door Microchip ontwikkeltools, inclusief het gratis MPLAB IDE, het MPLAB REAL ICE emulatieplatform, de MPLAB ICD 3 in-circuit debugger, de PICkit 3 debugger/programmer en de gratis C-compilers van Microchip.
Deze tools zijn ook verkrijgbaar via de website van Microchip.

Meer info: www.microchip.com/XLP Bron: Elektor
 

Ontwikkelbord voor motorregelingen
Microchip breidt ondersteuning voor motorregelingen uit met nieuwe hulpmiddelen en routinebibliotheken
Publicatiedatum: 29 januari 2009

Microchip heeft de ondersteuning voor motorbesturingsapplicaties op basis van de dsPIC-serie DSC's (Digital Signal Controllers) uitgebreid.
Het ontwikkelbord dsPICDEM MCLV biedt een nieuw platform voor het realiseren van regelingen met borstelloze motoren voor lage gelijkspanningen (BLDC, Brushless DC), gebruikmakend van de dsPIC33F-reeks.
Met het bord kan op een eenvoudige manier sensorgebaseerde en sensorloze regeltoepassingen voor BLDC's en synchroonmotoren met permanente magneet (PMSM, Permanent Magnet Synchronous Motor) worden gerealiseerd en geëvalueerd.

De dsPICDEM MCLV bevat een driefasen-omvormerbrug die een BLDC-motor of PMSM op diverse manieren kan aansturen zonder dat daarvoor aanvullende hardware nodig is.
Het bord is geschikt voor motoren tot 48V en 15A.
Daarbij wordt een breed scala aan communicatiemethoden ondersteund, waaronder USB, CAN, LIN en RS232.
Verder zit de processor op een insteekmodule (PIM), zodat gemakkelijk andere dsPIC33F-varianten met verschillende geheugen- en pinconfiguraties kunnen worden beproefd.
Standaard wordt het pakket geleverd met een dsPIC33FJ32MC204-PIM (32 Kbyte flash-geheugen, 44 pinnen).

In aanvulling hierop heeft Microchip ook twee nieuwe software-oplossingen gepubliceerd.
De eerste (Application Note AN1208) laat zien hoe algoritmen voor arbeidsfactorcorrectie (PFC, Power Factor Control) in een enkele chip kunnen worden gecombineerd met sensorloze motorregelingen.
Het tweede document (AN1206) toont hoe in bepaalde toepassingen een wisselspanningsinductiemotor (ACIM, AC Induction Motor) op een hogere dan zijn gespecificeerde snelheid kan werken, wat kan zorgen voor een lagere kostprijs, ruimtebesparing en een lager gewicht.

Daarnaast is het DMCI-gedeelte (Data Monitor and Control Interface) van de MPLAB IDE verder uitgebreid.
Deze bevat nu een RTDM-functie (Real-Time Data Monitor) voor het onvertraagd grafisch weergeven van motorparameters.
Ook wijzigingen en het effect daarvan worden onmiddellijk getoond, zonder dat hiervoor de applicatie moet worden stilgezet.
 

Meer info: www.microchip.com/motor Bron: Elektor
 

mTouch-pakket voor inductieve aanraakgevoelige toepassingen
Inductieve aanraakfuncties integreren in de applicatiecode voor PIC's
Publicatiedatum: 20 november 2008

In aanvulling op zijn oplossingen voor capacitieve aanraakgevoelige toepassingen, heeft Microchip een nieuw mTouch-pakket uitgebracht dat is gericht op inductieve opnemers.
Deze techniek is ongevoelig voor het soort materiaal van het frontpaneel, bijvoorbeeld kunststof, roestvast staal of aluminium.
Ook mag de gebruiker handschoenen dragen en mag het oppervlak vloeistof bevatten.
Het pakket stelt ontwerpers in staat om inductieve aanraakfuncties te integreren in de applicatiecode voor een enkele standaard 8-, 16- of 32-bits PIC-microcontroller of een 16-bits dsPIC-DSC (Digital Signal Controller).

Bij aanraakgevoelige bediening kunnen toepassingen volledig van hun omgeving worden afgeschermd, terwijl het tegelijkertijd een moderne vormgeving mogelijk maakt.
Inductieve techniek kan het aantal onbedoelde triggers reduceren en dat maakt dit type opnemers geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld roestvast stalen bedieningspanelen, robuuste industriële apparatuur en voertuigen.

De implementatiedetails voor Microchip's oplossingen voor inductieve detectie zijn gratis te downloaden van www.microchip.com/mtouch.
Daar zijn onder meer een volledige handleiding en een snelstartgids te vinden.
Applicatiebeschrijvingen geven praktische details en implementatievoorbeelden met betrekking tot de hardware- en softwarerealisatie en het mechanisch ontwerp.

Op dezelfde internetpagina's kunnen ook grafische hulpmiddelen worden opgehaald die, gebruik makend van Microchip's PICkit Serial Analyzer, ontwikkelaars assisteren bij het analyseren van hun ontwerpen.
Verder kunnen webconferenties worden bekeken, er is een bibliotheek met broncode voor een variëteit aan sensorroutines en is er een FAQ-sectie.

Meer info: www.microchip.com/mtouch Bron: Elektor

Aanraakgevoelige projecten zoals het automatisch handdoekrek en de automatische theezetter, zijn dan zonder een apart aanraaksensor IC (zoals de QT110) te realiseren.
PIC types met ingebouwde mTouch modules zijn ondermeer de 18-pins 16F1826 / 16F1827, de 28-pins 16F722 / 16F723 / 16F726 en de 40-pins 16F724 /16F727.
 

Microchip breidt processorkern van 8-bits PIC's uit
Prestatieverbetering tot 50% en reductie codeomvang tot 40% mogelijk
Publicatiedatum: 12 november 2008


Sterke verbeteringen van de processorkern.
 

Microchip heeft een nieuwe, uitgebreide processorkern ontwikkeld voor zijn middelzware 8-bits PIC12- en PIC16-series microcontrollers.
Deze biedt op diverse vlakken betere eigenschappen.
Zo kan de nieuwe kern meer programma- en datageheugen aansturen, de hardware-stack is verbeterd en vergroot en er zijn extra reset-methoden.
Aan de instructieset zijn 14 commando's toegevoegd, waaronder C-optimalisaties die de code-omvang reduceren.
Verder is er een ruimere keuze aan periferie mogelijk en is de latentietijd bij interrupts verkort.

Met deze verbeteringen kunnen ontwerpers tot 50% hogere prestaties bereiken en kan de code tot 40% compacter worden.
Tot de ondersteunde periferie behoren Microchip's mTouch-module voor aanraakgevoelige bediening, LCD's, meervoudige analoog/digitaal-omzetters (ADC's), pulsbreedtemodulatoren (PWM's), extra timers en analoge vergelijkingseenheden.

De ruimere geheugenfaciliteiten maken het adresseren van het flash-geheugen voor programmaopslag tot 56 Kbyte en data-RAM tot 4 Kbyte mogelijk.
Met de 14 extra instructies komt het totaal op 49, waarbij de verbeterde processorkern code- en data-afhandeling optimaliseert.
Dat resulteert in compactere programma's en een efficiëntere verwerking in minder klokcycli.
Ook biedt het platform de mogelijkheid om met minimale ontwikkelinspanningen te migreren tussen andere PIC-MCU's, niet alleen tussen varianten in de middencategorie maar ook op- en neerwaarts, van PIC12- tot PIC16- en PIC18-microcontrollers.

De eerste componenten die op de nieuwe PIC-processorkern zijn gebaseerd, zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2009 op de markt komen.
Verder hebben op dit moment enkele derde partijen compilers in ontwikkeling die de extra mogelijkheden benutten.
Dit zijn HI-TECH Software, CCS, microEngineering Labs en Byte Craft.
 

Meer info: www.microchip.com/enhanced Bron: Elektor